Credit in lei sau valuta. Care e mai avantajos?
Trebuie să recunoaștem că, atunci când alegi să obții un credit, va trebui să faci niște alegeri cruciale care vor avea un impact mare asupra viitorului tău. Suma de bani pe care o împrumutați, rata dobânzii pe care o alegeți (variabilă sau fixă), produsul bancar, durata și… moneda.
În acest articol vor fi prezentate avantajele și dezavantajele atât ale unui împrumut în lei, cât și ale unui împrumut în euro.
Vom discuta de ce nu există un singur răspuns care să fie valabil pentru toată lumea. Mai întâi, să aflăm mai multe despre creditul în lei.
Credit in lei sau euro?
Avantajele și dezavantajele creditelor în lei
Pentru a satisface în mod special cererile clienților, băncile oferă opțiunea de a obține un credit personal sau un credit ipotecar în lei sau în altă monedă. Există însă un principiu fundamental de reținut: împrumutați-vă în aceeași monedă ca și veniturile dumneavoastră.
Iată câteva beneficii ale creditului în lei:
– Băncile cer un avans de minim 15% la creditele imobiliare cu plata în lei;
– Nu oferă un risc valutar și nu trebuie să vă faceți griji cu privire la modul în care poate fluctua cursul de schimb;
– Există numeroase oferte de credite în lei; selectați-o pe cea care răspunde cel mai bine cerințelor dumneavoastră;
Un împrumut în lei are însă următoarele dezavantaje:
Împrumuturile făcute în lei sunt supuse unor dobânzi mai mari, care se pot modifica rapid (între o lună și alta, pot exista modificări de aproximativ 0,5% până la 1%). Dacă solicitați un împrumut în lei cu dobândă variabilă, trebuie să știți că ROBOR și IRCC au un impact direct asupra ratei lunare.
Dar există o soluție – spuneți că este un împrumut cu dobândă fixă. De obicei, comisioanele sunt mai mari și astfel de oferte sunt mai puțin frecvente, dar puteți fi sigur că veți rambursa întotdeauna suma convenită în fiecare lună.
BNR a început în ultimii ani să crească creditul în lei prin reducerea drastică a dobânzilor. Acestea fiind spuse, o mulțime de bănci din România s-au concentrat pe creditarea în lei pentru că era mai bine atât pentru instituție, cât și pentru clienți.
Iată care sunt dezavantajele obținerii unui împrumut în euro:
Deoarece sunteți expus în mod constant la fluctuațiile cursului valutar, acestea implică un risc semnificativ. După cum știm cu toții, euro poate să crească sau să scadă, dar dacă ne uităm în urmă cu câțiva ani, este evident că a crescut semnificativ. Un credit ipotecar este adesea contractat pentru o perioadă de 20-30 de ani.
Dacă luați un împrumut în euro, trebuie să fiți conștienți de faptul că există posibilitatea ca rata lunară a dobânzii să crească.
În comparație cu ROBOR sau IRCC, creșterea indicatorului Euribor va avea un efect mai mare.
Puține bănci mai oferă astăzi împrumuturi în euro ca parte a gamei lor de produse financiare. Băncile au decis să nu mai emită oferte în valută deoarece cererea a scăzut semnificativ.