Dobanda-Anuala-Efectiva

Cum se formează rata efectivă a dobânzii?

Rata efectivă a dobânzii la împrumut – Cum se calculeaza Dobanda Anuala Efectiva?

Studiind ofertele de împrumut ale diferitelor bănci, printre altele, debitorii potențiali acordă atenție ratei dobânzii declarate de creditor. Cu toate acestea, deoarece banca este o instituție care nu este caritabilă, nu trebuie să ne așteptăm la un împrumut ieftin. Prin urmare, valoarea dobânzii menționate în prospectul de publicitate poate fi diferită de ceea ce vedeți în graficul de rambursare. În același timp, va trebui să plătiți pentru împrumut exact conform indicatorului final, numit rata efectivă a dobânzii.

Dobanda Anuala Efectiva

Ce determină rata efectivă a dobânzii? Cum se calculeaza DAE?

Rata efectivă a dobânzii conține toate aspectele financiare importante pentru bancă. Acesta este profitul instituției de credit și pierderile. Se știe că debitorii aduc o mare parte din profitul bancar total, pot crea și factori de risc. Neplata unui împrumut este un fenomen destul de comun, iar pentru a acoperi pierderile din astfel de împrumuturi, băncile sporesc plata pentru un împrumut.

În consecință, ca creditorul sa cedeze un procent, trebuie să-i dovedești că ești un debitor cinstit și solvent. În acest scop, clientul aduce o declarație de venit băncii, deși, de exemplu, cu un astfel de împrumut ca un împrumut expres, un asemenea document nu este necesar. În plus, dobânda poate fi afectată de participarea la contract a unui terț – garantul sau efectuarea gajului de împrumutat.

Dobanda Anuala Efectiva

De ce elaborăm un împrumut de 12% și plătim 17%?

De regulă, banca se concentrează numai pe rata nominală a dobânzii, “uitând” să menționeze rata efectivă. Cum se obțin astfel de împrăștieri? În principal datorită comisioanelor și asigurărilor, comisioanele sunt foarte diferite – de cele practicate „pentru luarea în considerare a unei cereri de client“, celor care sunt plătite pentru „întreținerea contului de împrumut.“

Potrivit legii, un angajat al băncii trebuie să vă spun despre comision, precum și cu privire la rata dobânzii, precum și cu privire la suma finală a supraplata, ceea ce de fapt este rata dobânzii efectiva.

Vezi mai multe:

  • Cum calculăm corect dobânda anuală efectivă la credit?
  • Rata efectivă a dobânzii la împrumut

Pentru a crește probabilitatea de aprobare a unui credit simplu vă recomandăm să depuneți cereri la mai multe organizații de creditare.

Vezi mai mult aici