Rambursare anticipata

Rambursarea anticipată a împrumutului – Ce trebuie să ai în calcul?

Rambursarea împrumutului mai rapid decât prevede contractul? Cine nu visează la asta! Legea oferă împrumutaților o astfel de opțiune, dar este într-adevăr întotdeauna profitabilă? Ce costuri ne poate suporta banca în cazul rambursării anticipate a obligației de împrumut și la ce rambursări vom avea dreptul?

Rambursarea anticipată a împrumutului – merită?

Când încheiați un contract de împrumut, ar trebui, desigur, să citiți termenii acestuia. Acolo banca care acordă împrumutul precizează în detaliu în ce condiții se poate face rambursarea anticipată a pasivului și ce costuri, dacă este cazul, va suporta împrumutatul într-o astfel de situație. Alternativ, pentru că sunt frecvente cazuri în care rambursarea anticipată este gratuită, ceea ce este de obicei o soluție foarte benefică pentru client.

Calculator rambursare anticipata

Cu toate acestea, creditorii se pot proteja împotriva rambursării anticipate prin perceperea unui comision pentru rambursarea anticipată . Cuantumul acestuia depinde de valoarea împrumutului, de timpul rămas până la încheierea contractului de împrumut și de modul în care doriți să plătiți mai devreme datoria. Calculul costului se face pe baza taxelor stabilite de bancă, așa că înainte de a decide să-l rambursați anticipat, merită să contactați angajatul acesteia pentru a calcula costurile.

Modalități de rambursare anticipată a împrumutului

Nu se poate nega că atâta timp cât rambursarea anticipată a creditului nu implică costuri excesive, toți debitorii ar dori cu siguranță să folosească această soluție. La urma urmei, asta înseamnă a scăpa de povara, nu doar financiară, ci de multe ori și psihică, sub forma datoriei care ne împovărează.

Ideea este, totuși, că aproape nimeni își poate permite o rambursare atât de timpurie, unică a datoriilor , atâta timp cât nu a primit brusc o injecție mare de numerar. Din fericire, nu trebuie să contați doar pe câștigarea la loterie – se dovedește că există și o altă opțiune pentru rambursarea anticipată a pasivului, și anume supraplata împrumutului în numerar.

Procedura rambursare anticipata

Plata în exces înseamnă că împrumutatul plătește mai mult decât rata prevăzută în contractul de împrumut, dar mai mică decât suma totală rămasă de plătit. Efectul unei astfel de acțiuni poate fi:

– reducerea ratelor de împrumut – banca va stabili apoi un nou program de comisioane;

– scurtarea perioadei de împrumut – în acest caz, ratele rămân aceleași.

Care varianta este mai avantajoasa? Ambele sunt de fapt bune. Lăsând ratele în aceeași sumă te va face să scapi mai repede de pasivele către bancă, în timp ce ratele mai mici înseamnă dobândă mai mică.

Dacă nu aveți opțiunea de rambursare anticipată a întregului credit, dar vă puteți permite o plată în exces, merită întotdeauna să utilizați această opțiune. Nu uitați să contactați banca în avans și să stabiliți dacă doriți să scurtați perioada de împrumut sau să reduceți ratele rămase.

Vezi mai mult aici