Dobanda anuala efectiva – DAE

La ce se referă dobanda anuala efectiva – DAE și cât este de importantă?

Când cauți oferte de împrumut sau credit, ești atent doar la rata dobânzii? Aceasta este o mare greșeală. Indicatorul pe care ar trebui să-l verificați mai întâi este DAE – conține toate elementele care compun costul împrumutului. Verificați ce este DAE, cum să calculați valoarea acesteia și dacă DAE poate fi zero.

Ce este DAE? Dobanda anuala efectiva definitie

Ce înseamnă DAE? Este o prescurtare pe care o vei întâlni dacă te decizi să iei un împrumut. Prin urmare, merită să știți ce este un DAE într-o bancă. DAE a unui împrumut sau a unui împrumut este rata anuală efectivă a dobânzii. DAE este exprimată ca procent.

Când împrumuți bani de la o bancă sau o companie nebancară, de obicei trebuie să plătești pentru aceștia. Acest lucru se aplică majorității produselor, cum ar fi un împrumut, un împrumut de consolidare, un împrumut în numerar sau un împrumut ipotecar.

DAE pentru împrumuturi – ce merită să știți?

DAE pentru împrumuturi arată cu totul diferit față de împrumuturi, în special împrumuturi ipotecare, unde valoarea sa este de obicei de la câteva până la câteva procente . În cazul așa-numitului Împrumuturile pentru ziua de plată pot ajunge la câteva sute de procente. Acest lucru se datorează în mare măsură faptului că acestea sunt de obicei împrumuturi pentru o perioadă scurtă (de la o lună la trei luni).

Dobanda anuala efectiva formula? Cum se calculează DAE?

Pentru a calcula DAE, puteți utiliza o formulă matematică. Formula pentru APRC, totuși, este complicată și rezolvarea ecuației necesită cunoștințe și abilități matematice adecvate. Din fericire, există și alte modalități mult mai ușoare și dovedite de a calcula DAE. Acestea se bazează pe formulă, dar nu trebuie să știți cum să calculați DAE.

Probabil ați auzit de mai multe ori despre importanța APRC. Trebuie să acordați atenție acestui indicator în orice caz? Verificarea lui cu siguranță nu va strica. Mai mult, devine chiar obligatoriu atunci când doriți să contractați un împrumut pe o perioadă mai lungă.

Acest lucru se aplică în principal împrumuturilor ipotecare sau în numerar pentru sume mai mari. În astfel de cazuri, rata anuală a dobânzii face o mare diferență în ceea ce privește costul datoriei dumneavoastră. Cu cât DAE este mai mică, oferta de împrumut va fi de obicei mai favorabilă pentru dvs., ceea ce înseamnă, în practică, un împrumut mai ieftin.

Cel mai rapid și simplu mod de a calcula DAE este utilizarea calculatoarelor online. Instrumentul este intuitiv de utilizat, datorită căruia calcularea costului real al împrumutului nu este dificilă.

Vezi mai mult aici